En fejl i Randers

Det startede med en operation. Min veninde fik en skade ved en håndboldkamp, hvor hun fik forvredet sin ankel ved et fald. Hun kom på skadestuen og røgten fotografiet viste heldigvis ikke noget brud. Kun en kraftig forstuvning. Men fotografiet viste også, at hendes fod var ved at ændre form. Svangen var ved at ’falde’, som de sagde. Hun var ved at blive platfodet. Lægerne anbefalede, at hun fik sin egen læge til at hjælpe hende med at få støtte til særlige sko, hvori der lægges særlige såler, så foden kunne beholde sin svang. Det gjorde hun. Hun fik økonomisk støtte til at købe særlige sko for. Hun kunne dog ikke få støtte til særlige sko til brug i håndboldtræningen, så hun måtte opgive sin sport.

Platfod

Hendes læge holdt godt øje med hendes fod, og efter et års tid kunne han konstatere, at skoenes indlæg ikke fungerede. Platfoden var i udvikling. Han anbefalede derfor, at hun fik en operation. Det var hun ikke meget for, så hun bad om lidt betænkningstid, inden hun tog en endelig beslutning. Det fik hun. Der var også ventetid, så betænkningstid var ikke et problem. Efter et par ugers tid havde hun taget beslutningen. Hun ville gerne have en operation. Hvis den kan rette hendes fod, kan hun måske komme til at spille håndbold igen. Under alle omstændigheder tænkte hun, ville hun kunne gå i flere forskellige sko – muligvis også sko uden særlige indlæg.
Hun kom på hospitalet og fik sin operation. Alt var godt. Efter nogle dages ophold på hospitalet blev hun sendt hjem, og genoptræningen begyndte, så snart såret var helet.

Noget var helt galt – erstatning mulig

Men der var noget galt. Det var, som om lægerne havde fået lagt en nerve forkert i foden. Hun havde meget voldsomme smerter. Vi, veninderne fra håndboldholdet anbefalede, at hun fandt en advokat i Randers, som er den nærmeste storby til der, hvor vi bor. Han kunne hjælpe hende med at få patienterstatning, fordi vi mente, at lægerne har lavet en fejl under operationen. Advokaten, hun fandt, hjalp hende med alt papirarbejdet omkring patienterstatningen. Han var helt enig med hende i, at der er sket en alvorlig fejl under operationen. De fik sendt sagen afsted sammen og ventede på en afgørelse.

Efter noget tid måtte hendes advokat ringe hende op med den dårlige nyhed om, at deres ansøgning var blevet afslået af Patienterstatningen. (Patienterstatningen er den instans, som afgør, om patienter er blevet fejlbehandlet. Den udmåler også erstatningen, hvis patienten får medhold i sin ansøgning.)

Det var advokaten meget overrasket over. Min veninde var meget skuffet. Hun og advokaten i Randers besluttede at sende sagen til Ankenævnet. De fik sagen afsted og måtte så vente i godt 4,5 måned. De fik medhold. Hun er berettiget til erstatning. For tort og svie.
Hvor længe hun nu skal vente, indtil Patienterstatningen har udmålt størrelsen på erstatningen, hun har ret til, kan ingen sige. Vi håber alle sammen, at det ikke vil tage alt for lang tid. Men hvem ved?
Heldigvis er hun en tålmodig person. Hun bruger ventetiden til at finde ud af, hvad hun skal gøre for at slippe af med smerterne, hun har i foden.