Forbandede angst

Det rykker i hele kroppen. Du vågner med et sæt. Forstår hurtigt, at det bare var en ond drøm. Du lægger dig ind i dynen igen. Splitter nøgen. Sådan som du altid sover. Ligesom hende der Marilyn. Ok, Chanel no 5 mangler. Men alt er ok. Og duften af parfume i dynen kan blive ret ram! Det tager tid at falde til ro, efter den onde drøm. Og ja, faktisk er du angst lige nu.

Op og i gang

Du står op. Din kimono – den tunge – bliver slynget om kroppen. Du sætter dig i en god stol og leder efter din indre ro. Den kommer til dig – langsomt. Alt for langsomt. Du når dog at registrere, at din krop ryster, inden roen kommer. Det er mærkeligt. Du forsøger at glemme det. Men du kan ikke. Næste morgen kan du godt mærke, at du ikke er helt i topform: Mangel på søvn, for mange tanker i hovedet. Ingen ro – og bekymring over at skulle huske også at bestille de der kaffekapsler.

På jobbet er opgaven spændende. Du har virkeligt formået at få hele teamet til at arbejde på højtryk. Og ja, du er sikker på succes. Det er bare et spørgsmål om at få det hele tilrettelagt på den rigtige måde overfor ledelsen. Trods de gode tilkendegivelser fra kollegaer og teamets medlemmer, så er du igen ved at ryste sammen. Sveden pibler frem. Du har svært ved at trække vejret. Hvad sker der?

Et angstanfald

Din kollega står bøjet over dig. Du er besvimet. Du fik endnu et angstanfald med intens frygt. Og denne gang gik det virkeligt ud over alle. Det var ikke bare sådan en lille svedetur, som du altid har kunnet forklare din pludselige forsvinden fra de store forsamlinger med. Nej, det var et fald – i semioffentligt rum. Du forskrækkede mange mennesker.

”Du skal i behandling hurtigst muligt.” Det er din bedste ven, der råber til dig. Du lytter til ham. Ryster på skuldrene og fniser. Hvad skal du bruge angstbehandling til? Der er jo intet, der kan få din angst til at forsvinde. Næh, måske ikke, men den form for angst, som du lider af, kan faktisk omformes, så du får et normalt liv, uden angstanfald. Du skal bare erkende, at det du lider af er en form for helbredsangst. Den form, som mange mennesker kalder for sygdomsangst og som angriber, netop når du er i offentlige rum.

Mange slags angst

Og nej, sygdomsangst har intet med agorafobi eller andre fobier at gøre. Det er en alvorlig angstlidelse, som du skal i behandling for. Jo hurtigere, jo bedre. Og jo, du kan finde mange behandlere, som ved alt om sygdomsangst – eller dødsangst.

Det er et spørgsmål om ord, så lad os ikke hæfte os ved betegnelsen for angstlidelsen. Lad os holde fast i det gode: Helbredsangst kan helbredes. Det kræver dog, at du tillader en psykolog eller psykoterapeut spørge ind til dit liv. Og det vil ske diskret, men grundigt. Det kan også være en svær proces at skulle igennem. Men den vil give dig et nyt liv, hvor din angst ikke bliver dominerende og ødelæggende. Husk det. Lær meget mere om angst på angst.dk