Hvem bestemmer dagpengesatsen?

Der går en generel forkert forståelse af hvordan a-kassemarkedet hænger sammen. Man går rundt og tror at dagpengesatsen stiger hvis man vælger en bestemt a-kasse, og sådan hænger det bare ikke sammen. Dagpengesats er bestemt af den danske stat og a-kasserne kan overhovedet ikke pille ved det. Det foregår sådan, at den danske stat spytter en stor del af dagpengesatsen af sted til a-kassemedlemmet og a-kassen betaler så resten.

Derfor er det også en rigtig stor udgift for den danske stat, at der i finanskrisen er blevet så mange ledige der skal have udbetalt dagpenge. Hvis a-kasserne var drevet som private firmaer uden sikkerhed fra staten, så ville a-kasse kontingentet slet ikke kunne dække dagpengesatsen og enten skulle dagpengesatsen betydeligt ned, kontingentet betydeligt op, eller dagpengeperioden skulle endnu længere ned fra de i dag 2 år.

Det er også derfor at markedet for de private lønsikringer ser helt anderledes ud. Med en lønsikring skal man for det første altid være dækket af en a-kasse først. Herefter går lønsikringer ind og dækker dig op til et vist beløb, normalt 80 % af din løn. Men med en lønsikring, er du ikke dækket i 2 år som med en a-kasse, perioden er gerne langt lavere og samtidigt går der noget tid fra man bliver ledig, til man kan modtage penge fra sin lønsikring, gerne omkring 30 dage.