Tandsmerte og tandbehandling

Er tandsmerte – tandbehandling en pleonasme? Næ – ikke hvis det er en dygtig tandlæge!

Det blev en noget langstrakt affære at komme helt på fode igen, efter at jeg sidste år helt uforskyldt blev involveret i en trafikulykke, da en modkørende bil pludselig skred ud i glat føre og havnede i den modgående kørebane og ramte min bil frontalt.

Efter ulykken priste jeg mig lykkelig over, at jeg var kørende i en moderne bil med masser af airbags, og at jeg allerede for mange år siden gjorde det til en vane aldrig at køre uden sikkerhedssele. Jeg slap umiddelbart fra ulykken med et brækket håndled og en skade i mundregionen, som jeg beskæmmet må indrømme, at jeg selv har en del af skylden for.

Sagen er, at jeg i mange år har været passioneret piberyger, og jeg har ofte siddet med piben i munden på længere bilture. Indtil ulykken sidste år havde jeg aldrig tænkt over, at sådan en pibe kan anrette alvorlige skader i tilfælde af et sammenstød. Rent faktisk var det pibehovedets møde med den eksploderende airbag i rattet, der medførte et par skader i min mund.

Lægen på det sygehus, jeg blev bragt til, fortalte mig, at jeg havde været meget heldig, for pibespidsen kunne været blevet trykket så hårdt op i min gane, at den ville være fortsat op i hjernen, så den nemt kunne have slået mig ihjel på stedet. Nu var der kun tale om en mindre rift i ganen, men til gengæld var piben brækket og havde totalskadet en af mine fortænder.

Sygehuslægen kunne ikke gøre meget ved den knækkede fortand og henviste mig til at gå til min egen tandlæge. Jeg var for nylig flyttet til Københavns-området og havde endnu ikke valgt mig en tandlæge, så jeg spurgte hospitalslægen, om der var specielle hensyn at tage, når jeg nu skulle finde en god tandlæge i København.

Lægen påpegede, at han umiddelbart mente, at den beskadigede fortand var så ødelagt, at det blev nødvendigt med et implantat, så jeg kunne lige så godt gå efter en tandlægeklinik, der ville udføre et nogenlunde billigt implantat på mig. Han fortalte, at nogle tandklinikker efter hans mening var lige grove nok med priserne, når det kom til noget, der var helt uoverskueligt for den enkelte patient. Og det bliver næppe billigere af, at to forskellige tandlæger skal involveres i arbejdet. Så gå du bare efter en tandklinik, der reklamerer med billige implantater, for man skal ikke regne med, at der er forskel på kvaliteten, mente lægen.

Efter besøget på skadestuen, hvor jeg fik mit brækkede håndled lagt i en solid bandage, tog jeg hjem og gik straks på nettet for at finde en tandlæge på Frederiksberg, hvor jeg også selv bor. En af klinikkerne reklamerede med det bedste og billigste implantat på Frederiksberg, så jeg ringede til klinikken og fik en tid dagen efter.

Jeg må indrømme, at jeg ikke havde forestillet mig, at et implantat er en så omfattende sag, men efter tre uger med i alt fire besøg hos tandlægen, var mit nye implantat helt på plads.