Bæredygtighed i alt

Der har i de sidste dage godt nok været gang i nogle debatter på de sociale medier. De handler alle sammen om 2 ting: Miljøet og Corona-krisen.
Der er måske gode grunde til, at folk kommer til at blande de to ting sammen. Nogen har udviklet konspirationsteorier om, at Covid-19 er storkapitalens måde at overkomme barrierer på. Andre har en tese om, at krisen faktisk har gjort noget godt for miljøet og klimaet.

Debat er godt

Man kan så tage den ene eller den anden debat og holdning alvorlig, hvis man vil det. Jeg må indrømme, at jeg er godt træt af dem.
Faktum er jo, at vi oplever en kæmpekrise på oliemarkedet, hvilket måske er godt for miljøet. Transportsektoren er jo blevet hårdt ramt. Piloterne er blevet arbejdsløse.

På den anden side, uden udveksling, så kommer økonomien ikke i gang. Og jeg tror faktisk ikke på, at det er muligt, at hele nationer kan overleve som selvforsynende.

På den anden side, så kan jeg da godt se den romantiske side af, at fuglene er vendt tilbage til byerne, at dyrelivet kommer nærmere på os, at vi kører mindre i bil osv. Og det er da skønt at tænke op, at luften i byerne bliver renere.

Det nære og miljøvenlige

Det, som jeg dog også synes, at jeg kan se af de her debatter, er, at der er mange mennesker, der vælger at se på det nære: Vi kan skabe et bedre miljø i vores gade. Vi skal bare være mere bevidste om genbrug og den slags. Hvordan? Der er en del gode idéer derude.

Der var fx én, der skrev, at han mente, at vi skal sørge for, at de varer, som vi kan købe i løs vægt, bliver lagt i miljøvenlig emballage. Der var en sur kvinde, som lidt flabet spurgte ham, om han virkeligt mente, at vi alle sammen skal rende rundt med hjemmelavede bivoks wraps, som 350 gram kikærter kan blive pakket ind i. Naturligvis mente han ikke det.

Pak ind i bæredygtige materialer

Han tænkte mere i de baner, der går i retning af, at vi skal pakke varer ind i emballage, der er baseret på genbrug. Fx poser af genbrugsplast. Han mente også, at man kunne sørge for at bruge gavepapir, som er lavet af miljøvenligt eller genbrugspapir. Så kom der virkelig gang i debatten. Den endte med, at de to skændtes, om det var bedst at bruge de offentlige transportmidler eller cykle, når man skal til eller fra arbejde. Helt håbløst og faktisk uden indhold.

Lidt trist at tænke på, at vi endnu ikke har lært, at her er plads nok til, at vi alle kan være her. Hvorfor skal nogle mennesker bare presse deres holdninger ned over alle andre. Det generer da ikke nogen, at han gerne vil gøre noget, for at alle skal bruge bæredygtig emballage. Han tvinger hende jo ikke til selv at skulle lave sine egne wraps med bivoks.
Omvendt, at hun nævner den slags indpakning, viser blot, at hun også tænker på miljøet og egentlig gerne vil gøre noget for, at det bliver et sundt miljø, vi lever i.