Byggeriet i Qatar

Her i den kommende weekend begynder Worldcup i fodbold. I Qatar. Det har givet anledning til mange tanker og skriverier om det etiske i at deltage i åbningsceremonier, events, der relaterer sig til selve konkurrencen. Der har været tale om store influencere, der har sagt nej tak til invitationer til at deltage i events. Der er flere hold, der faktisk har erklæret, at de ikke vil deltage. Og hvorfor? Ja, der er naturligvis en politisk dimension. Den vil jeg ikke kommentere på her.

Sikkerhed

Men der har dog også været en masse skriverier om, at mange af de stadions, der skal spilles fodboldkampe på, er blevet bygget under uansvarlige forhold. Der har været mange tal fremme om. hvor mange arbejdsulykker der har været i løbet af de sidste år. Der har også været adskillige anklager imod arrangørerne, fordi mange af ulykkerne førte til dødsfald. Og ja, det er givet, at sikkerhedsforanstaltninger, sådan som vi kender dem, på byggepladserne dernede ikke har været de samme, som de er her.

Industrielle hejs?

Har de fx haft tilstrækkeligt med industrihejs? Der skal jo bruges en del materialer, når de der kæmpestore stadionkomplekser skal bygges. Der er jo ikke kun tale om at anlægge et par græsplæner. Der er tale om store tilskuerstativer, underliggende rum, der kan anvendes til servering af læskedrikke, omklædning og handel med souvenirs fra hele arrangementet, sanitetsforhold, eventuelt også førstehjælpsstationer. Det er ikke ukompliceret at bygge et stort stadion. Og de bygninger, som vi har set billeder fra, er flotte. Nogle af dem er permanente. Andre skal skilles og fjernes, når Worldcup er overstået.

Korrekte byggehejs?

Vil de få sat de korrekte byggehejs op til at få afmonteret de forskellige dele, når de skal skille et stadion ad? Det er lidt tvivlsomt. Vi må se, hvad der sker – og håbe, at der ikke sker store ulykker i de kommende uger, imens Worldcup står på.