Den uretfærdige forskel

Der er mange områder, hvor mænd og kvinder er forskellige. Det gælder i høj grad også, hvad det er for ting, vi hver især lægger mærke til. For eksempel kan de fleste kvinder efter en fest sagtens huske, hvad de andre kvinder havde på af tøj, mens mange mænd – mig selv inklusive – dagen efter ikke aner, og fru Jensen var iført en rød eller en blå kjole.

Men min kone kan, og så har hun en speciel svaghed for sko, så hun lægger altid mærke til, hvad det er for noget fodtøj, andre er iført. Og her gælder det både de andre kvinder samt mændene. Hun er aldrig i tvivl om, hvorvidt en mand havde sorte eller brune sko på til en given festlig lejlighed.

På samme måde er hun i stand til nøjagtigt at huske, om en bestemt kvindelig festdeltager havde højhælede eller lave sko på, eller om hun mødte op i nogle smarte sandaler, enten med eller uden hæl.

Det er i øvrigt lidt pudsigt, for det er helt i orden, at kvinder anvender sandaler sammen med festligt tøj, men kunne en mand tillade sig at komme i sandaler sammen med et pænt, mørkt jakkesæt?

Nej, vel? Det forventes af mænd, at de uanset årstiden kommer i pæne, sorte sko – eller til nød brune, hvis farven matcher påklædningen i øvrigt. Om sommeren kan det godt være en plage for fødderne med almindelige sko, men det er nok ligesom med slipset: Vi mænd må lide i varmen!