Efterskole?

Når dit barn kommer i 14 – 15 års alder, så sker der en masse. Hormonerne drøner rundt. Kroppen forandrer sig – især pigerne ser og mærker dette. Men også drengene. Måske mærker de det ikke så voldsomt som pigerne, men det er helt sikkert, at de ved, at stemmen knækker fra drengelyd til mandelyd.
Det er ikke en nem periode for det unge menneske. Det kan føre til, at det fuldstændigt falder ud af trit med kammeraterne og skolen.

Et problem?

Måske har dit barn altid klaret sig godt i skolen og lige pludselig, så går det dårligt. Måske vil han eller hun slet ikke i skole. Det vækker naturligvis bekymring hos forældre. Det kan blive et problem.

Selv har jeg haft problemet med mit barn. Hun mistede fuldstændigt selvtilliden. Hun har altid været dygtig i skolen, men hun har også altid haft problemer med at få venner. Hun er et meget genert, lille menneske, som hader at trænge sig på. Hun hader at vise sig frem. Hun er ikke den kønneste pige i klassen, hvis man skal dømme efter modebladenes idéer om skønhed. Men hun er et meget smukt menneske, som altid viser omtanke og stor empati for andre, som hun holder af. Og så er hun ualmindeligt klog.

Anoreksi?

Da hun kom i 8. klasse, gik det dog galt. Hun begyndte at udvikle symptomer på anoreksi. Ville absolut tabe en hel del kilo, selv om hun egentlig ikke er overvægtig. Hun havde den her idé om, at hun er fed og grim. Det var ved at gå galt. Jeg fik hende indlagt på et hospital, hvor de fik hende på ret køl. Heldigvis. De bad mig om at finde andre muligheder for hende, så hun kan fortsætte sin skolegang. De havde konstateret under behandlingen, at hun bare ikke var glad for at gå i den klasse, hun tilhører nu.

De foreslog, at jeg kiggede lidt på efterskoler. Efterskole 9. klasse niveau. Hun skal væk fra den klasse, hun går i nu, og over i et andet miljø, for at vi kan fortsætte med at holde hende rask. Det var, rent ud sagt, essensen af samtalerne, jeg havde med personalet på hospitalet.

Først tænkte jeg, at efterskole, det er da sådan noget, som unge med en belastet familie bag sig kommer på. Den fordom blev skudt ned af hospitalets personale lige med det samme. Nej. Det er helt forkert. Efterskole er en mulighed, som et ungt menneske, der er blevet kørt forkert ind uddannelsessystemet, har for at kunne komme på ret vej igen. Og der findes mange efterskoler. Mange af dem har særlige linjefag, som koncentrerer sig om særlige interesser, det unge menneske har. Det kan være sport, musik eller sprog.

Min datter var, da hun var ganske lille, glad for at spille teater. Hun var altid med i forestillingerne, som 1. til 4. klasse arrangerede. Og hun var god. Har talent. Måske er det værd at finde en drama efterskole, som hun kan komme på, så hun kan få glæden ved sit liv tilbage? Det tror jeg.