Just in time

Løsningen må være, at vi går over til “just in time” leverancer fra vores underleverandører, sagde vores progressive chef, da vi sidste år pludselig havde fået en stor og løbende ordre, der krævede udvidet kapacitet til produktionen på vores fabrik.

Jeg kan huske, at det løb mig lidt koldt ned ad ryggen, for det kræver et fantastisk overblik og en meget stram styring, når man ikke har et stort lager af komponenter, der kan fungere som buffer, når man i en periode skal producere flere af en bestemt type varer end normalt.

Men heldigvis var virksomheden indstillet på den nødvendige investering, for at få det hele til at køre optimalt. Vi kontaktede et edb-firma med speciale i den slags og havde nogle møder med folkene derfra.

De slog fra starten fast, at vi skulle have vores forskellige edb-systemer til at tale sammen, og midlet til det skulle være en softwareløsning kaldet Business Intelligence.

På det tidspunkt havde jeg aldrig hørt det udtryk før, men vi fik en grundig forklaring af edb-folkene, der fortalte os, at sådan en BI-løsning sørgede for at koble de mange data fra vores forskellige systemer sammen, så vi lynhurtigt kunne skabe os overblik over den aktuelle situation.

Systemet skulle selvfølgelig tilpasses lige netop vores behov, men det ville ikke være noget problem, lovede de. Og det blev det heldigvis heller ikke. I dag er vores database med underleverandører, vores produktionsplaner og faktisk alt andet koblet sammen i BI-overbygningen, og hele styringen af just in time-systemet fungerer perfekt.