Køb af båndsav

De fleste familier bor i deres eget hus. Ofte, et parcelhus i et kvarter, der er roligt, og hvor der muligvis bliver holdt vejfester på den vej, deres hus ligger. Familierne deltager i det lokale, sociale og kulturelle liv. De passer deres hus og have. De sørger for, at der ikke er nogen problemer med naboerne til venstre eller højre. De lever et stille og roligt liv. I fred med omgivelserne. De nyder haven og tiden, de har sammen. Og hvad sker der, så når en af naboerne så går helt vildt og køber en båndsav her, fordi han har besluttet sig for, at energipriserne er for høje og derfor bliver nødt til at fælde et eller to af de gamle æbletræer, der har groet i mere end 30 år i hans have?

Det larmer

I første omgang sker der ikke noget! I accepterer larmen fra saven. I kan høre, at han skærer brænde hver weekend. Helst tidligt søndag morgen lige på det tidspunkt, hvor det er allerbedst at ligge i sengen og bare sove rævesøvn. I bliver derfor nødt til at stå op. Man kan ikke ligge der og bare dovne, når de andre allerede er aktive. Og båndsaven larmer faktisk for meget. I får morgenmad. Og bagefter går du over til naboen for at få vished for, hvad det er, han laver. Ganske rigtigt. Han er ved at kløve de gamle træer til brænde. Han har allerede fået lavet nogle stabler ovre ved garagens væg.
Du spørger venligt om, hvordan det går med arbejdet. Naboen svarer, at det går fint. Han fortæller dig, at han er færdig om et par timer. Spørger om du og din partner har lyst til at komme ind til en lille frokost – sådan med sild og snaps. Om et par timer. Den invitation siger du ja tak til. Uden at have talt med din partner om det.

En gave til naboen

I finder derfor en lille gave frem til naboen. I går ind til ham ved frokosttid. I bliver modtaget med glæde og mange undskyldninger over larmen, som den nye båndsav har forvoldt. Det vil ikke ske igen. I kan ikke holde nysgerrigheden tilbage: Hvorfor en båndsav? Kunne en håndholdt økse ikke gøre arbejdet? Forklaringen kommer hurtigt: Båndsaven er meget mere effektiv, når det handler om at få kløvet brændet, så det kan lægges til tørre.

Brændet skal også kløves

Øksen kommer frem, når brændet skal kløves ned, så det kan bruges i brændeovnen. Som det er nu, er det kun lagt til tørre. Og det skal tørre i et par år, inden det kan bruges. Så I skal nok få fred i de næste to sæsoner. Båndsaven vil kun blive taget i brug igen, hvis der er andre træer, der vælter under en storm i de kommende år. Men hvis I har brug for det, så vil din nabo gerne låne dig sin båndsav, så du selv kan kløve brænde. Der er da også nogle træer, der er væltet inde på jeres grund, ikke? Det er et fint tilbud at få. Og I vil bestemt overveje at sige ja tak til det.