Moderne hulmursisolering

Alle taler om de høje priser på energi. De taler om krise. Om krig. Om problemer i samfundsøkonomien, som afstedkommer, at vi skal betale himmelhøje priser for at kunne varme vores bolig op. Vi har alle sammen hørt om, at vi skal sørge for at isolere vores huse godt. Ikke kun for at forsøge at holde udgifterne til varme nede – også for klimaets skyld. Jo mindre energi vi bruger – desto mere sparer vi på CO2 budgettet! Klart.

Hulmure sluger varme

Men har du tænkt over, at hvis du ikke har en god og tidssvarende hulmursisolering, så forværrer du faktisk din situation? Isoleringsmaterialet kan være faldet sammen. Og det fører til, at din varmeregning stiger. Ikke kun fordi du bruger mere energi til at varme op med. Og det kan også medføre, at din boligs værdi rent faktisk falder, fordi der kan opstå fugtskader. Vi bor jo i et meget fugtig klima. Det regner meget. Og især i vintermånederne er vi ikke altid opmærksomme på, at der kan opstå fugtskader i en mur. Vi koncentrerer os om at holde på varmen!
Men det er sandt. Dårlig isolering af hulmure er ikke godt – det kan faktisk være direkte usundt for os.

Ikke specielt kompliceret

Isolering af hulmur er ikke en kompliceret proces. Så hvis du har en kold og fugtig væg i et værelse eller i stuen, så få lige hulmuren tjekket af en professionel. En isolatør kan ofte tjekke den for dig. Han vil kunne fortælle dig, hvad der skal til, for at du får en godt isoleret hulmur. Der kan være tale om, at hulmuren skal efterisoleres, fordi det gamle materiale, der var i den, er forvitret og faldet totalt sammen. Det kan være, at der slet ikke har været hulmursisoleret nogen siden. (Jo, der findes stadig den slags eksempler.)
Skal du have lavet isolering af en hulmur i din bolig, så spørg isolatøren om processen og om, hvad det vil koste dig. Du vil måske synes, at det umiddelbart er en stor udgift. Men tænk på, at din boligs værdi ikke falder. Tværtimod. Tænk også på, at du sparer på CO2 budgettet – og muligvis kommer vi også til at se en lille nedgang i udgifterne til varme. Det håber vi alle sammen.

Opgave for professionelle

Selve arbejdet med isolering af hulmurene, skal du lade isolatøren om. Det kan være fristende selv at ville det gøre det. Men det er faktisk ikke så nemt som det umiddelbart, lyder: At man blæser nyt isoleringsmateriale ind i hulmurene. Der skal noget viden til omkring, hvor hullerne i ydermuren skal bores, så der ikke kommer ujævne isoleringslag ind i hulmuren. Det ved isolatøren alt om. Han er uddannet til at gøre arbejdet. Og du kan derfor være sikker på, at den hulmur, som han har arbejdet på, vil være godt isoleret. Du bør ikke have nogle bekymringer omkring det.

Og når du har fået lavet de hulmursisoleringer, som dit hus har brug for, så vil du være glad. Hvorfor? Fordi du med det samme kan mærke, at dit hus er varmere. Du vil kunne nyde, at det holder bedre på varmen.